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Dear Sir,


IFRIC Draft Interpretation D17 IFRS 2 – Group and Treasury Share Transactions
On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing to comment on IFRIC Draft Interpretation D17 IFRS 2 – Group and Treasury Share Transactions (IFRIC D17). This letter is submitted in EFRAG’s capacity of contributing to IASB’s and IFRIC’s due process and does not necessarily indicate the conclusions that would be reached in its capacity of advising the European Commission on endorsement of the definitive IFRIC on the issue.

IFRIC D17 provides guidance on whether certain group and treasury share transactions which are within the scope of IFRS 2 should be accounted for as an equity-settled or cash-settled share-based payment transaction, since this is a key criterion for the determination of the accounting treatment based on the principles of IFRS 2.
We welcome the guidance as provided by IFRIC D17. However, we believe that the argumentation underlying paragraph 9, where a parent entity grants rights to its equity instruments directly to a subsidiary entity’s employees shall be accounted for as an equity-settled transaction, is weak. In particular the argumentation used in BC5 is conceptually not convincing to us because, having stated that “strictly speaking” the transaction is neither an equity-settled nor a cash-settled share-based payment, it concludes that it is an equity-settled share-based payment. We agree that the transaction ought to be an equity-settled payment, but we do not agree that the wording of definitions should be ignored in this way because it sets a precedent that others may apply in less deserving circumstances. We believe that fundamental definitions of a standard with wide impact on the accounting consequences should be comprehensive and robust enough and not require such intuitive determination.  
We therefore recommend IFRIC/IASB formally amend the definition so that such transactions fall within the definition of ‘share-based payment transaction’ and ‘equity-settled share-based payment transaction’.
Our response to the specific question raised in IFRIC D17 is attached in the Appendix. 

We hope that you find the above comments helpful.  If you wish to discuss them further, please do not hesitate to contact Paul Ebling or myself.

Yours sincerely

Stig Enevoldsen

EFRAG, Chairman
Question raised in the IFRIC Draft Interpretation D17: 

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that share-based payment transactions in which a parent entity grants rights to its equity instruments* direct to a subsidiary entity’s employees should be accounted for as equity-settled transactions. Paragraph 11 proposes that, for transactions in which a subsidiary entity grants to its employees rights to equity instruments of its parent, the subsidiary entity should account for those transactions as cash-settled transactions. Therefore, in the subsidiary’s individual financial statements, the accounting treatment of transactions in which a subsidiary’s employees are granted rights to equity instruments of its parent would differ, depending on whether the parent or the subsidiary granted those rights to the subsidiary’s employees. This is because the IFRIC concluded that, in the former situation, the subsidiary has not incurred a liability to transfer cash or other assets of the entity to its employees, whereas it has incurred such a liability in the latter situation (being a liability to transfer equity instruments of its parent). Do you agree with these proposals?

* References in paragraphs 9-11 of the draft interpretation to equity instruments of the parent entity also include equity instruments of another entity in the same group.
EFRAG draft response:

We generally agree with the argument that, from the perspective of the employee, the two transactions as described in paragraph 9 and 11 of IFRIC D17 are of the same economic substance. On the other hand, looking at it from the subsidiary’s perspective we agree with IFRIC’s analysis that the two situations are economically different, because in the former situation the subsidiary does not incur a liability to transfer cash or other assets of the entity to its employees whereas in the latter situation the definition of a cash-settled share-based payment transaction is met. Therefore we accept the draft interpretation as a correct interpretation of the existing standard. 
We do so though with some regret because we are uncomfortable with the accounting treatment hinging on whether the “parent or the subsidiary granted those rights to the subsidiary’s employees”, and we believe in reality it is often the case that this is a joint decision. In some circumstances at least, the difference is often more one of form than substance. We think that one such circumstance is where the decision to grant shares of the parent company is based on a decision made by the Board of the parent company as part of the approval of the corporate share option plan whereby the parent has undertaken to transfer the shares needed free of charge to the subsidiary. This is not an uncommon transaction in some jurisdictions where there are legal or tax reasons for the parent not to make the grant itself explicitly.
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