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Please send your comments to: Reinhard.Biebel@efrag.org 

Dear Sir,


IFRIC Draft Interpretation D16 Scope of IFRS 2
On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing to comment on IFRIC Draft Interpretation D16 Scope of IFRS 2 (IFRIC D16). This letter is submitted in EFRAG’s capacity of contributing to IASB’s and IFRIC’s due process and does not necessarily indicate the conclusions that would be reached in its capacity of advising the European Commission on endorsement of the definitive IFRIC on the issue.

IFRIC D16 provides guidance on whether transactions in which the entity cannot specifically identify some or all of the goods or services received in exchange for equity instruments shall be within the scope of IFRS 2.

We agree in principle with the consensus reached that IFRS 2 applies to such transactions. However we believe that the wording in paragraph 9 is unclear. In particular, what it seems to be saying is that, if the value of the share-based payment does not equal the fair value of the “specifically identifiable” goods or services received, it may be that some other goods and services have been received and, if they have, IFRS 2 applies. What the consensus does not explain, however, is how one determines whether some goods or services that are not “specifically identifiable” have been received, other than by looking carefully. We therefore recommend that IFRIC revisit the wording in paragraph 9 and provide some additional guidance to clarify – in a similar way to IFRS 2 paragraph 3 – that not all transactions in which the fair value of the equity instruments granted is higher than the fair value of the goods or services received involve unidentifiable goods or services being rendered to the entity.
In this context we refer to the Illustrative Example in IFRIC D16 and we ask respondents to consider the following question:

Question for respondents

The Illustrative Example in D16 describes a transaction in which an entity grants shares to historically disadvantaged individuals “as a means of enhancing its image as a good corporate citizen.”  The example concludes that the transaction is a share-based payment.

According to IFRS 2’s definition of a share-based payment transaction, one of the criteria that needs to be met for a transaction to be a share-based payment transaction is for the entity to receive goods or services.  On the face of it, enhancing one’s image as a good corporate citizen does not involve receiving goods or services.  If that is correct the definition of a share-based payment transaction needs to be amended if the transaction described in the Illustrative Example is to be treated as a share-based payment transaction.  

Do respondents think the transaction in the Illustrative Example meets the definition of a share-based payment transaction?

We hope that you find the above comments helpful.  If you wish to discuss them further, please do not hesitate to contact Paul Ebling or myself.

Yours sincerely

Stig Enevoldsen

EFRAG, Chairman
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