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ICAC comments on ESMA’s consultation paper about considerations of materiality in financial reporting

ICAC is pleased to give its comments on this issue and we appreciate the effort made by the corresponding boards in asking and taking into account the input from different organisations.

Q1: Do you think that the concept of materiality is clearly and consistently understood and applied in practise by preparers, auditors, users and accounting enforcers or do you feel more clarification is required?

The question that ESMA stands in this paper arise because there is a debate about the concept of materiality when this concept must be used by different parts, that is, preparers, auditors, users of the financial information and accounting enforcers.

The comments included in this paper have be done over the view of accountancy, in other words, we will not comment about different concept of materiality done in auditing rules or, for examples framework of enforcement activity established by ESMA.

Thus in question Q1 we must answer only over point of view of preparers and users of financial information, and in our opinion under the IFRS accounting standards it seems not to be different concept or different ways to apply the materiality.

We focus the paragraph 5 in which it is said that materiality impacts on many decisions as:

· How an entity should recognise, measure and disclose specific transactions and information in the financial statements,

· Whether misstatements require correction and,

· Whether assets and liabilities or items of income or expense should be separately presented.

We would add omissions in the second point.

Nevertheless, we understand that over the point of accountability it does not exist any controversial about the meaning of materiality.

However, the concept of materiality is not always clearly understood by auditors, for example, when establishing the overall audit strategy, the auditor shall determine materiality for the financial statements as a whole. But if, in the specific circumstances of the entity, there is one or more particular classes of transactions, account balances or disclosures for which misstatements of lesser amount than materiality for the financial statements as a whole could reasonably be expected to influence the economic decisions of users taken on the basis of the financial statements, the auditor shall also determine the materiality level o levels to be applied to those particular classes of transactions, etc. However, this analysis at a lower level is not usually done by auditors. 

Similarly, if the auditor concludes that a lower materiality for the financial statements as a whole than that initially determined is appropriated, the auditor shall determine whether it is necessary to revise performance materiality and to extent the audit procedures. However, it is seen often that the auditor does not revise that first materiality level determined while performing the auditing.
Q2: Do you think ESMA should issue guidance in this regard?

In ICAC´s view, in case it was necessary, IASB should issue guidance in this regard.

Q3: In your opinion, are ‘economic decisions made by users’ the same as users making‘decisions about providing resources to the entity’? Please explain your rationale and if possible provide examples.

In our opinion, the definition of materiality in IAS 1 paragraph 7 must be undertaken in accordance with the Framework.

One of the purposes of the Conceptual framework is to assist preparers of financial statements in applying IFRSs and in dealing with topics that have yet to form the subject of an IFRS. However, in cases where there is a conflict between the Conceptual Framework and an IFRS, the requirements of the IFRS prevail over those of the Conceptual Framework.
The definition of materiality in IAS 1 uses the words “economic decisions that users make”, and in the Conceptual Framework it is said that nearly all users are making economic decisions, for example:
(a) to decide when to buy, hold or sell an equity investment.

(b) to assess the stewardship or accountability of management.

(c) to assess the ability of the entity to pay and provide other benefits to its employees.

(d) to assess the security for amounts lent to the entity.

(e) to determine taxation policies.

(f) to determine distributable profits and dividends.

(g) to prepare and use national income statistics.

(h) to regulate the activities of entities.
It also said that the objective of general purpose financial reporting is to provide financial information about the reporting entity that is useful to existing and potential investors, lenders and other creditors in making decisions about providing resources to the entity, but framework considers other parties, such as regulators and members of the public other than investors, lenders and other creditors, may also find general purpose financial reports useful. However, those reports are not primarily directed to these other groups.
Regarding all above, we consider that “the economic decisions the users make” includes all users of financial information even when they belongs to those groups to whom the financial reports are not directed. 
Q4: Is it your understanding that the primary user constituency of general purpose financial reports as defined by the IASB in paragraph 13 includes those users as outlined in paragraph 16 above? Please explain your rationale and if possible provide further examples.
According with our response above, the economic decisions made by the primary user constituency of general purpose financial reports includes those users as outlined in paragraph 16 of the consultation paper, but besides these, there are economic decisions made by other users that are included in the concept of materiality.
Q5a: Do you agree that the IASB’s use of the word ‘could’ as opposed to, for example, ‘would’ implies a lower materiality threshold? Please explain your rationale in this regard.

We think there is a concept of materiality in accountancy which does not depend on the use of could or would.

However, the word “would” could be more suitable in order to imply in the concept of materiality everything that would reasonably be expected to influence. In this regard, the wording of the auditing concept of materiality expresses a wider concept.

Q5b: In your opinion, could the inclusion of the expression ‘reasonably be expected to’ as per the Auditing Standards, lead to a different assessment of materiality for auditing purposes than that used for financial reporting purposes. Have you seen any instances of this in practice?
The auditing concept is broader as it implies not only what could influence the user of the financial information but also everything that would reasonably affect. In our opinion the auditing concepts is more useful to fulfill the expectations of investors, supervisors, etc.

Q6a: Do you agree that the quantitative analysis of the materiality of an item should not be determined solely by a simple quantitative comparison to primary statement totals such as profit for the period or statement of financial position totals and that the individual line item in the primary statement to which the item is included should be assessed when determining the materiality of the item in question? Please explain your rationale in this regard.

We consider that a uniform quantitative threshold for materiality or predetermine what could be material in a particular situation cannot be specified in general terms.

Q6b: Do you agree that each of the examples provided in paragraph 21 a – e above constitute instances where the materiality threshold may be lower? Are there other instances which might be cited as examples? Please explain your rationale.

We agree that the materiality judgements may vary because of the nature of the item or the specific entity’s circumstances. The examples provided in paragraph 22 of consultation paper show, in our opinion, specific circumstances in which the nature of the materiality may be preponderant over the size, but we prefer not to make considerations about if the threshold must be higher or lower because in these circumstances a specific analyse is required. 
Q7: Do you agree that preparers of financial reports should assess the impact of all misstatements and omissions, including those that arose in earlier periods and are of continued applicability in the current period, in determining materiality decisions.

Please explain your views in this regard.

We think that materiality judgements can appropriately be made by preparers of financial reports who know all the circumstances. We do not support general standards of materiality because the question is usually referred to specific situations.

Nevertheless, we agree with assess the impact of all the misstatements and omission if possible to determine materiality decisions, including those that arose in earlier periods. 
Q8: Do you agree that preparers of financial reports should assess the impact of all misstatements and omissions as referred to in paragraphs 23 to 26 above in determining materiality? Please explain your views in this regard and provide practical examples, if applicable.

We agree with paragraphs 23-26 of consultation paper.

Q9a: Do you believe that an accounting policy disclosing the materiality judgments exercised by preparers should be provided in the financial statements?

Q9b: If so, please provide an outline of the nature of such disclosures.

Q9c: In either case, please explain your rationale in this regard.

We think that disclosing the materiality judgements in the financial statements could be irrelevant information. If the financial information is required to be useful it must be relevant and the framework’s definition of relevance states that relevant financial information is capable of making a difference in the decisions made by users. We do not see how the disclosing the materiality judgements in the financial statements could change the economic decisions user makes.
Q10: Do you agree that omitting required notes giving additional information about a material line item in the financial statements constitutes a misstatement? Please explain your rationale in this regard.

We agree that the framework’s concept of materiality applies to the complete set of financial statements that comprises according with IAS 1:

(a) a statement of financial position as at the end of the period;

(b) a statement of comprehensive income for the period;

(c) a statement of changes in equity for the period;

(d) a statement of cash flows for the period;

(e) notes, comprising a summary of significant accounting policies and other explanatory information; and

(f) a statement of financial position as at the beginning of the earliest comparative period when an entity applies an accounting policy retrospectively or makes a retrospective restatement of items in its financial statements, or when it reclassifies items in its financial statements.
Consequently, an omission of information in the notes may be not material and therefore may not be a misstatement.
Q11: Do you believe that in determining the materiality applying to notes which do not relate directly to financial statement items but are nonetheless of significance for the overall assessment of the financial statements of a reporting entity:

(a) the same considerations apply as in determining the materiality applying to items which relate directly to financial statement items; or

Accordingly with the previous response, we agree that the framework’s materiality concept applies to notes.

(b) different considerations apply; and

(c) if different considerations apply, please outline those different considerations.

Q12: In your opinion, how would the materiality assessment as it applies to interim financial reports differ from the materiality assessment as it applies to annual financial reports?
In our opinion, the framework’s materiality definition should apply to interim financial reports.
Madrid, 16 march 2012
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