Response to questions in the Exposure Draft about Leases
The accounting model 
Question 1: Lessees 
Do you agree that a lessee should recognise a right-of-use asset and a liability for its obligation to make lease payments? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why? 

Do you agree that a lessee should recognise amortisation of the right-of-use asset and interest on its liability for lease payments? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why
Answer:

The assumption behind the right-of-use model is that a lease is a group of rights that can be divided and separately transferred, instead of the assumption that during the lease term the lease has the control of the asset and should accordingly recognize the whole asset and not the “right to control its use”.
In the ED IASB introduced the distinction between a lease and a purchase or sale contract.

It states that a contract will normally transfer control of an underlying asset when the contract (B10 of the  Application Guidance):

· Automatically transfers title of the underlying asset to the transferee at the end of the contract term and

· Includes a bargain purchase option, that is to say an option to purchase the asset at a price that is expected to be significantly lower than the fair value of the asset at the date that the option becomes exercisable.
According to the Portuguese Association of Leasing, Factoring and Renting , in Portugal most of the contracts that were classified as financial leases will no longer fall in this category and will even question the Financial Lease as a way to finance investments in most of small and medium enterprises .

In our opinion, and answering to the questions that were made, this Comission agrees that the lessee should recognize a right-of-use of asset and its amortization as well as the liability for its obligation and the interest for lease payments. 

Question 2: Lessors 
Do you agree that a lessor should apply the performance obligation approach when the lease exposes the lessor to significant risks and benefits associated with the underlying asset, and a derecognition approach otherwise? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why? 

Do you agree with the boards‟ proposals for recognition of assets and liabilities, income and expenses for the performance obligation and derecognition approaches to lessor accounting? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why?  

Answer:
The ED states that one approach to lessor accounting would not be appropriate for all leases due to the differences in the economics of the transactions. However, the same can be said about lessees, because sometimes they use lease arrangements as an alternative way to finance the acquisition of a specific asset and in other cases they only want to obtain the use of the asset for a limited time . 
As to the accounting under the “performance obligation” proposed, we agree with EFRAG that it results in a double counting of the same asset, since the lessor continues to recognize the whole asset but also recognizes a lease receivable and a liability equal to the present value of of the lease payments under the term of the contract (B19-II).

So, we agree with EFRAG and support a single approach for the accounting by lessors – the partial derecognition   model – the lessor would recognize a receivable equal to the present value of lease payments under the term of the contract, derecognize from the statement of financial position the portion of the underlying asset that represents the lessee´s right to use the underlying asset during the term of the lease and reclassify as a residual asset the remaining portion of the underlying asset that represents the rights in the asset that the lessor retains. (§ 46 of the ED).

Question 3: Short-term leases 
The exposure draft proposes that a lessee or a lessor should apply simplified requirements to short-term leases, defined in Appendix A as leases for which the maximum possible lease term is twelve months or less: 
(a) At the date of inception of a lease a lessee that has a short-term lease may elect on a lease-by-lease basis to measure, both at initial measurement and subsequently, (i) the liability to make lease payments at the undiscounted amount of the lease payments and (ii) the right-of-use asset at the undiscounted amount of lease payments plus initial direct costs. Such lessees would recognise lease payments in profit and loss over the lease term (paragraph 64). 

(b) At the date of inception of a lease, a lessor that has a short-term lease may elect on a lease-by-lease basis not to recognise assets and liabilities arising from short-term leases in the statement of financial position, nor derecognise any portion of the right to use the underlying asset. Such lessors would continue to recognise the underlying asset in accordance with other IFRSs and would recognise lease payments in profit and loss over the lease term (paragraph 65). (See also paragraphs BC41-BC46.) 

Do you agree that a lessee or a lessor should account for short-term leases in this way? Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and why?
Answer:

We agree with EFRAG and we think that most short-term leases meet the definition of an operating lease under IAS 17, which are accounted in a straightforward manner and require relatively little disclosure, so we also support the exception to the general model and the treatment of these short-term leases as  operating leases in the existing IAS 17 .
 Lessors and lessees that decided to use simplified requirements should apply them to all short-term leases.
Definition of a lease 
Question 4 
(a) Do you agree that a lease is defined appropriately? Why or why not? If not, what alternative definition would you propose and why? 

(b) Do you agree with the criteria for distinguishing a lease from a purchase or sale in paragraphs B9 and B10? Why or why not? If not, what alternative criteria would you propose and why? 

(c) Do you think that the guidance provided for distinguishing leases from service contracts in paragraphs B1-B4 is sufficient? Why or why not? If not, what additional guidance do you think is necessary and why?

Answer:

We agree with EFRAG that the boundary between leases and service contracts will be difficult to establish and that IASB should further clarify and improve the criteria referred in paragraphs B2 to B4.

According to the ED the criteria to classify a contract as a lease are the automatic transfer of title and the existence of a bargain purchase option. These may be not fully consistent with the Revenue Recognition ED, which requires the recognition of a sale/purchase when  the transfer of control and the exposure to risks and benefits occurs. 
Question 5: Scope and scope exclusions 
The exposure draft proposes that a lessee or a lessor should apply the proposed IFRS to all leases, including leases of right-of-use assets in a sublease, except leases of intangible assets, biological assets and leases to explore for or use minerals, oil, natural gas and similar non-regenerative resources (paragraphs 5 and BC33-BC46). 

Do you agree with the proposed scope of the proposed IFRS? Why or why not? If not, what alternative scope would you propose and why?
Answer:

We agree with EFRAG as to the fact that there is no conceptual basis to exclude intangible assets from the scope of the standard as this may lead to a different accounting treatment of transactions that have similar economic substances. 
Although there may be complex to apply the notion of date of commencement to intangible assets, we support the idea that IASB should further work on the issue and explore the possibility to include intangible assets in the proposals.

Question 6: Contracts that contain both service and lease components 
The exposure draft proposes that lessees and lessors should apply the proposals in Revenue from Contracts with Customers to a distinct service component of a contract that contains service components and lease components (paragraphs 6, B6-B8 and BC47-BC54). If the service component in a contract that contains service components and lease components is not distinct: 

The FASB proposes that the lessee and lessor should apply the lease accounting requirements to the combined contract. 

The IASB proposes that (i) a lessee should apply the lease accounting requirements to the combined contract; (ii) a lessor that applies the performance obligation approach should apply the lease accounting requirements to the combined contract; (iii) a lessor that applies the derecognition approach should account for the lease component in accordance with the lease requirements and the service component in accordance with the proposals in Revenue from Contracts with Customers. 
Do you agree with either approach to accounting for leases that contain service and lease components appropriate? Why or why not? If not, how would you account for contracts that contain both service and lease components and why?
Answer:

We agree with EFRAG.

The lessee should assess the predominant component of the contract and then treat the whole contract accordingly.

As to the lessor the different requirement based on the accounting model creates an inconsistency in the presentation of the financial position. So, the lessor should always separate lease and service components.

Question 7: Purchase options 
The exposure draft proposes that a contract should be considered as terminated when an option to purchase the underlying asset is exercised. Thus a contract is accounted for as a purchase (by the lessee) and a sale (by the lessor) when the purchase option is exercised (paragraph 8 and BC63 and BC64). 

Do you agree that a lessee or a lessor should account for purchase options when they are exercised? Why or why not? If not, when do you think that a lessee or a lessor should account for a purchase option and why?
Answer:

We believe that there is no reason to treat options to purchase and options to extend a lease differently.

Under the proposals in the ED the purchase options result in different accounting treatment for situations that are similar. The presence of a bargain purchase option results in treating the arrangement as a purchase; but if the option is not considered a bargain purchase option, then it is ignored until it is exercised.

Question 8: Lease term 
Do you agree that a lessee or a lessor should determine the lease term as the longest possible term that is more likely than not to occur taking into account the effect of any options to extend or terminate the lease? Why or why not? If not, how do you propose that a lessee or a lessor should determine the lease term and why?
Answer:
We have doubts if the renewal options can be recognized as lease receivable or lease payable, under the provisions of the conceptual framework, since we are not sure that a new asset or liability will arise. 

Question 9: Lease payments 
Do you agree that contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees that are specified in the lease contract should be included in the measurement of lease assets and lease liabilities using an expected outcome technique? Why or why not? If not, how do you propose that a lessee or a lessor should account for contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees and why? 

Do you agree that lessors can only include contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees in the measurement of the lease receivable if they can be measured reliably? Why or why not? 
Answer:

We agree with EFRAG that contingent rentals on the usage or performance of the asset should not be included in the measurement of lease assets or liabilities, as it seems that it  does not provide relevant information about the economics of the contract.
Like EFRAG we consider that components included in the measurement of lease assets and liabilities should be based on the most likely outcome approach.

Question 10: Reassessment 
Do you agree that lessees and lessors should remeasure assets and liabilities arising under a lease when changes in facts or circumstances indicate that there is a significant change in the obligation or receivable arising from changes in the lease term or contingent payments since the previous reporting period? Why or why not? If not, what other basis would you propose for reassessment and why? 
Answer:

We agree with the periodic reassessment of changes on the payable or receivable arising from changes in the lease term or contingent payments, provided that the costs of the periodic reassessment doesn´t exceed the benefits obtained.
Question 11 
Do you agree with the criteria for classification as a sale and leaseback transaction? Why or not? If not, what alternative criteria would you propose and why? 
Answer:
As we have pointed out in our answer to question 4, we think that the criteria used to distinguish between a sale transaction and a lease contract should be consistent with the ED Revenue from contracts with customers.

We support EFRAG´s view that the derecognition model should be applied by the lessor to sale and lease-back transactions.
Answer: Question 12: Statement of financial position

(a)
Do you agree that a lessee should present its liability to make lease payments separately from other financial liabilities and present right-of-use assets as if they were tangible assets within property, plant and equipment, or investment property as appropriate, but separately from other assets that the lessee does not lease (paragraphs 25-27, 42-45, 60-63 and BC142-159)? Why or why not? What alternative presentation do you propose and why?

Answer:

We agree that lease assets and lease liabilities should be presented by lessees separately from other assets and liabilities on the statement of financial position.

Question 12: Statement of financial position

(b)
Do you agree that a lessor applying the performance obligation approach should present its underlying assets, rights to receive lease payments and lease liabilities gross in the statement of financial position, totalling to a net lease asset or lease liability (paragraphs 42, BC148 and BC149)? Why or why not? What alternative presentation do you propose and why?
Answer:

N/A – We do not support the performance obligation approach as referred in Question 2.

Question 12: Statement of financial position

(c)
Do you agree that a lessor applying the derecognition approach should present rights to receive lease payments separately from other financial assets and residual assets separately within property, plant and equipment (paragraphs 60, BC154 and BC155)? Why or why not? What alternative presentation do you propose and why?
We agree that rights to receive lease payments and residual assets should be presented separately from other financial assets and property, plant and equipment, respectively, when a lessor applies the derecognition approach.
Question 13: Statement of comprehensive income

Do you think that lessees and lessors should present lease income and expense separately from other income and expenses in the statement of comprehensive income (paragraphs 26, 44, 61, 62, BC146, BC151, BC152, BC157 and BC158)? Why or why not? If not, do you think that a lessee or a lessor should disclose this information in the notes instead? Why or why not?
We consider that lease income and expense should be presented separately from other items of the statement of comprehensive income.

Question 14: Statement of cash flows

Do you think that cash flows arising from lease contracts should be presented on the statement of cash flows separately from other cash flows (paragraphs 27, 45, 63, BC147, BC153 and BC159)? Why or why not? If not, do you think that a lessee or a lessor should disclose this information in the notes instead? Why or why not?
We consider that cash flows from lease contracts should be presented separately from other items of the cash flow statement.

We also consider that a lease contract is substantially a finance transaction and should be included in the statement of cash flows as such.
Question 15 
Do you agree that lessee and lessors should disclose quantitative and qualitative information that: 

(a) identifies and explains the amounts recognised in the financial statements arising from lease contracts; and 

(b) describes how lease contracts may affect the amount, timing, and uncertainty of the entity‟s future cash flows? 

(paragraphs 70-86 and BC168-BC183) Why or why not? If not, how would you amend the objectives and why?
Answer:

We agree with EFRAG, that IASB should state more clearly that the disclosures should not be regarded as mandatory in all situations.

As, like EFRAG, we do not support a hybrid model for lessors or a different treatment for options, the disclosures should be seen in this context.  

Question 16 
The exposure draft proposes that lessees and lessors should recognise and measure all outstanding leases as of the date of initial application using a simplified retrospective approach (paragraphs 88-96 and BC186-BC199). Are these proposals appropriate? Why or why not? If not, what transitional requirements do you propose and why? 

Do you think that full retrospective application of lease accounting should be permitted? Why or why not? 

Are there any additional transitional issues the boards need to consider? If yes, which ones and why?

Answer:

We  agree with the simplified retrospective approach proposed in the ED.

However it is not clear how the transitional requirements would apply to sale and lease-back transactions. So, we suggest that IASB clarify this subject.

Question 17 
Paragraphs BC200-BC205 set out the boards‟ assessment of the costs and benefits of the proposed requirements. Do you agree with the boards‟ assessment that the benefits of the proposals outweigh the cost? Why or why not?

Answer:

We would like to underline the following aspects mentioned by EFRAG, with which we entirely agree:

· The training costs (for prepares and analysts), the upgrade of accounting systems and implementation of new processes and controls.
· The impact on financial ratios that may affect capital requirements and possibly increase the cost of capital for some entities.
As a consequence we agree with the proposal of EFRAG that IASB should do further work to ensure that benefits outweigh costs.

Question 18 
Do you have any other comments on the proposals?
Answer:

we   think that it would be useful to require appropriate disclosures in the notes to the lessees financial statements  about the type of interest  rate used  (The incremental rate or the rate the lessor charges the lessee), and if the incremental rate is used ,entities should disclosure the assumptions and criteria taken into account to determine that rate.
