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	Luxembourg, 16 August 2010




European Financial Reporting Advisory Group
35 Square de Meeûs
B-1000 Brussels
Subject: EFRAG’s comment letter on the IASB Exposure Draft Defined Benefits Plans
Dear Sir/Madam,

I am writing to comment on EFRAG’s comment letter on the IASB exposure draft Defined Benefits Plans. 

Overall, we agree with the comments made by EFRAG on the Exposure Draft. In particular, we also welcome the IASB proposal to remove the possibilities of “smoothing” i.e. of the recognition of value changes spread over several subsequent reporting periods which, in our view, corresponds to sound financial reporting principles.

However, we believe that emphasis should be made on the fact that users wish to assess also (and even foremost) the long-term financial equilibrium of a defined benefit plan. Indeed, several decades lay, on average, between the reporting period of contribution to the plan and the reporting period of payment of benefits. Hence, users cannot make valid assessments of the performance and future cash flows of a defined benefit plan, based on yearly figures of value variations, which have little predictive value.

Therefore we urge for disclosure requirements, both qualitative and quantitative, on how the plan’s managers evaluate and measure the long-term financial equilibrium and viability of the plan, which is implied but not explicit in the new disclosure requirements (i.e. 125A and 125J) proposed by the IASB. 

You will find enclosed our detailed observations and responses to the questions specifically asked in your draft comment letter.

We remain of course available should you wish further clarification of our opinion.

Best regards,

Henricus Seerden
Head of IFRS Division
European Investment Bank

Other comments

Question 12

Do you have any other comments about the proposed disclosure requirements? (Paragraphs 125A–125K and BC50–BC70)
Even though we agree with the IASB that users of the financial statements should be provided with a faithful representation of transactions and other events even if it implies a certain amount of volatility, we believe that it is of equal importance to ensure that they are given the possibility to assess the long term financial equilibrium of a defined benefit plan.
Indeed, several decades lay, on average, between the reporting period of contribution to the plan and the reporting period of payment of benefits. Hence, users cannot make valid assessments of the performance and future cash flows of a defined benefit plan, based on yearly figures of value variations, which have little predictive value.

Therefore we urge for disclosure requirements, both qualitative and quantitative, on how the plan’s managers evaluate and measure the long-term financial equilibrium and viability of the plan, which is implied but not explicit in the new disclosure requirements (i.e. 125A and 125J) proposed by the IASB. 
Other issues

Question 13

Do you believe that the costs of managing plan assets should be deducted from the return on those assets? Which approach do you prefer?
In your experience, do you believe it is possible in practice to separate the costs of managing plan assets from other costs incurred?
We believe that when the plan assets are managed externally, the related costs should be deducted from the return on assets. However, when the assets are managed internally, we believe that this is not appropriate as it is not the role of general purpose financial statements to identify which internal costs are related to the management of such assets.
We believe that in most cases, it would be possible to isolate the costs of managing plan assets but we recognise that for certain contracts (e.g. with a life insurer) that contain both aspects of asset management and insurance against longevity risk, such split might prove difficult to achieve in practice.

Transition

Question 15

Concerns have been raised about the availability of the information needed by entities for a full retrospective application. Do you believe that the information needed for a full retrospective application is available to entities? if not, what information would not be available?
We believe that availability of information needed should not be an issue if IAS 19 was already implemented at the beginning of the first period presented in the financial statements. Indeed, in such instance, the information needed to recalculate certain amounts should be contained in the actuarial valuation report prepared at that time.
Benefits and costs

Question 16

In your assessment, do the benefits of these proposals outweigh the costs? Please support your response with evidence of the benefits and costs you believe grow from these proposals.
We believe the costs to be minimal because all the information needed is readily available in the report of the actuary. In our view, the majority of the proposed amendments only require this information to be presented differently in the financial statements.

Benefits of a more faithful representation of the financial equilibrium of the scheme for the users and stakeholders (refer to our answer to question 12 above) will therefore outweigh these minimal costs.

We retain as principle benefit, the measurement of assets and liabilities on a comparable basis and the removal of the deferred balance sheet and income statement items through the previous corridor mechanism.

Other comments

Question 17

Do you have any other comments on the proposals?
We do not have any further comments.
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