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ICAC comments on  IASB’s Exposure Draft ED/2010/1 Measurement of Liabilities en IAS 37
As a starting point we would like to remind the need of consistency between each IFRS and the Conceptual Framework. 
The working draft from 19 February 2010 IFRS (X) Liabilities, that includes the ED of proposed amendments to IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets, paragraph 7, refers to the recognition of a liability and states that an entity shall recognise a liability if the item meets the definition of a liability and the entity can measure the liability reliably. 
In this sense we believe that the referred paragraph is against paragraph 91 of the Conceptual Framework, which states that “A liability is recognised in the balance sheet when it is probable that an outflow of resources embodying economic benefits will result from the settlement of a present obligation (..)”. In our opinion the requirement underlined should be maintained as a recognition criterion in order to achieve coherence between the Conceptual Framework and all the standards and interpretations.
Question 1 – Overall requirements
Do you support the requirements proposed in paragraphs 36A-36F? If not, with which paragraphs do you disagree and why?
The ICAC basically agrees with the requirements proposed in paragraphs 36A-36F of the ED. These requirements refer to the initial and subsequent measurement of the liabilities under the scope of IAS 37. In relation to the initial measurement, paragraph 36B requires measuring the liability at the lowest of the amounts that the entity would have to pay to cancel or transfer the liability and the present value of the resources required to fulfil the obligation.
Appendix B establishes further requirements for the measuring of the present value of the resources required to fulfil an obligation. Apart from the proposals contained in paragraphs B8 and B9, about which the IASB has raised specific questions, there are other controversial requirements with which the ICAC disagrees.

Firstly, the ICAC supports the expected present value technique established to execute the mentioned measurement, although we believe that it would be necessary to establish an alternative model, for the cases in which entities have reliable evidence to a not normal distribution of the possible outcomes of the obligation, where one of the outcomes is overwhelmingly likely to occur, being this outcome a better measurement of the obligation, provided that suitable disclosure about other low probability events is offered. 
Furthermore, the ICAC wants to call attention to the risk adjustment contained in paragraphs B15-B17. We believe that the risk that the actual outflows of resources might ultimately differ from those expected is already taken into account in an unbiased estimate of the probability of each possible outcome (paragraph B3 (d) of the ED), although we would also support the idea of giving a certain prevalence to the possible outcomes that mean a more negative outcome for the company than the estimated one. This would be achieved through a risk adjustment as the one proposed in the ED.
In any case, in order to provide useful information to the users of the financial statements, the circumstances in which the risk adjustment is required, as well as the methodologies to introduce it, should be specified.
Question 2 – Obligations fulfilled by undertaking a service
Do you support the proposal in paragraph B8? If not, why not?

The ICAC disagrees with the proposal in paragraph B8, as we believe that the inclusion of a margin is inconsistent with the measurement through the present value of the resources required to fulfil the obligation.
When the fulfilment of an obligation is executed by undertaking a service, and the entity plans to pay a contractor to provide the good or to provide the service, the price that the entity estimates the contractor would charge at the future date would appropriately represent the fulfilment cost of the obligation.

But when the entity foresees to perform the service itself, the ICAC believes that there is no other profit in the operation than the one already included in the price of the original transaction from which the obligation derives, in the case that the obligation is related to a sale transaction. In our view, for the obligations that don’t even arise in connection with the revenue-generating activity of the entity, the introduction of a profit margin would conceptually be even less proper.

The ICAC believes that the profit margin proposed in the ED wouldn’t provide useful information to the users of the financial information, not helping to predict the entity’s capacity to generate cash flows in the future. The inclusion of a hypothetical margin in the measurement of a liability would only lead to an artificial transfer of a net profit from the period of the recognition of the liability to the period in which it is derecognised.
We also point out that this proposal of a profit margin is a novelty in the measurement of obligations within the scope of the IAS, and that it would establish the principle for this measurement, affecting in this way other present projects of the IASB.
Question 3 – Exception for onerous sales and insurance contracts
Do you support the exception? If not, what would you propose instead and why?

Yes, the ICAC supports the proposed measurement for onerous contracts, which consists of taking the costs the entity expects to incur to fulfil its contractual obligation as the relevant future outflows to measure the obligation. 
This criterion would be sound, taking our answer to question number 2 into account.
Madrid, 18 March 2010
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