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ICAC comments on  IASB’s Exposure Draft ED/2009/7 Financial Instruments: Classification and measurement.

Question 1
Does amortised cost provide decision-useful information for a financial asset or financial liability that has basic loan features and is managed on a contractual yield basis? If not, why?

Yes, as it reflects the amounts that the entity will pay or receive, determined by the contractual terms of the financial instrument, managed on a contractual yield basis.

Question 2
Do you believe that the exposure draft proposes sufficient, operational guidance on the application of whether an instrument has ‘basic loan features’ and ‘is managed on a contractual yield basis’? If not, why? What additional guidance would you propose and why?

Paragraph B13(a) states that a financial asset or a financial liability that is held for trading is an example of an instrument that is not managed on a contractual yield basis. When defining “held for trading”, Appendix A and paragraph B31 of the ED talk about “short-term” or “near term”. Considering the relevance of this term on the future standard, we believe it would be better if more precise indicators were given in order to limit and clarify what “short/near term” means. 
For example, in the case that “short term” meant 1 year, the ED should clarify what criteria should be applied by the entity if after that period the asset is finally not sold. It should be clarified if this case should be treated as an error or it may be considered a change in an accounting estimate, in certain circumstances.
Additionally, we believe that the ED should give more guidance on measuring and recognising certain financial instruments that are commonly used by entities and there is uncertainty on their accounting. We talk for example about instruments that its formal or juridical name is “loan” but whose remuneration is linked to the income (performance) generated by the borrower.
Question 3

Do you believe that other conditions would be more appropriate to identify which financial assets or financial liabilities should be measured at amortised cost? If so,

(a) what alternative conditions would you propose? Why are those conditions more appropriate?

(b) if additional financial assets or financial liabilities would be measured at amortised cost using those conditions, what are those additional financial assets or financial liabilities? Why does measurement at amortised cost result in information that is more decision-useful than measurement at fair value?

(c) if financial assets or financial liabilities that the exposure draft would measure at amortised cost do not meet your proposed conditions, do you think that those financial assets or financial liabilities should be measured at fair value? If not, what measurement attribute is appropriate and why?

ICAC relieves that requirements set on the ED to apply the amortised cost are appropriate.

Nevertheless, there may be some transactions that according to the application of paragraphs 4 and 5 would be measured at fair value, although if they were valued at amortised cost, the information given would be more useful in making decisions. This is the case of a financial liability that is a hybrid instrument. The implicit derivative’s effect may cause that the instrument is measured totally at fair value because it does not have basic loan features. In these cases, we believe that the separation of the hybrid contract is more convenient, so that part of the instrument can be measured at amortised cost (see answer to question 4).
We are of the view, that it could be useful to introduce in the standard a “closing rule” to avoid liabilities to be measured at fair value, if that measurement causes the recognition of an income, derived from the credit risk associated to the issuer.
In connection with the issues raised on question 2, the standard should be more precise when covering the application of the amortised cost in those cases that the retribution of the loan is referred to the performance or income of the entity. The existence of these “contingent” retributions makes it difficult to apply the amortised cost or the calculation of the fair value of the element. In consequence, it may be more appropriate to measure the element at cost, and recognise income or expenses as they occur. Additionally, the ED should clarify the treatment of transaction costs in these transactions.
In our opinion, the standard should cover those cases that neither the amortised cost nor fair value of the financial instrument can be measured reliably. This may be done by providing a guide of an acceptable measurement, alternative to amortised cost or fair value.
Question 4
(a) Do you agree that the embedded derivative requirements for a hybrid contract with a financial host should be eliminated? If not, please describe any alternative proposal and explain how it simplifies the accounting requirements and how it would improve the decision-usefulness of information about hybrid contracts.

As many hybrid instruments are not negotiated in an active market, there is not an easily available measure for that product, therefore the entity must calculate internally that measurement. Despite not being required to present those components separately, it is most of the times necessary to separate the implicit derivative and the host in order measure the hybrid instrument. In conclusion, a decrease in costs of implementing information or a simplification is not in fact achieved for preparers, because generally, separation of the hybrid contract will be anyway done in practice.
No bifurcation of hybrid contracts may lay to an extension of the fair value measurement for liabilities, compared to the current provisions in IAS 39. Many of them may be within paragraph 5, and special attention should be made if changes in the issuers’ credit risk may cause the recognition of income in the income statement.
The ED tries to simplify the accounting provisions for hybrid contracts, but we think that it may cause some market distortions, because depending on their accounting treatment, entities could acquire or issue hybrid instruments or separate financial instruments. If the accounting standard does not require separating components, two substantially similar transactions (acquire an hybrid or acquire its components separately) from an economic point of view, they would be accounted for differently.
The arguments of the preceding paragraphs bring us to the conclusion that disaggregation of hybrid contracts’ components is not, in practice, an additional cost and it could be considered an interesting element in order to avoid any arbitrary. Each component would be measured and also presented separately. Nevertheless, we support no bifurcation for those derivatives that are merely for protection purposes like caps, floors and collars.
Question 5
Do you agree that entities should continue to be permitted to designate any financial asset or financial liability at fair value through profit or loss if such designation eliminates or significantly reduces an accounting mismatch?

If not, why?

Yes we agree.

Question 6
Should the fair value option be allowed under any other circumstances? If so, under what other circumstances should it be allowed and why?

We are of the view that the circumstances must not be increased. Options should always be limited to very exceptional cases.
Question 7
Do you agree that reclassification should be prohibited? If not, in what circumstances do you believe reclassification is appropriate and why do such reclassifications provide understandable and useful information to users of financial statements? How would you account for such reclassifications, and why?

We believe that reclassification should be permitted if there is a change in the business model of the entity, in the way financial assets or liabilities are managed. If the standard finally allows for reclassification, some conditions should also be stated, so that compliance with these conditions justifies the reclassification. Information on the notes about reclassifications should also be required.
We suggest that additional guidance should be given to define for accounting purposes, what is understood when talking about “business model” and its changes. If there is a clear definition and enough additional guides about the business model, it will be possible to determine if instruments are, or if they are not any more, managed on a contractual yield basis.
Question 8
Do you believe that more decision-useful information about investments in equity instruments (and derivatives on those equity instruments) results if all such investments are measured at fair value? If not, why?

We are of the view that fair value measurement gives more useful information about equity instruments if their fair value is reliable. If it is not reliable, financial instruments’ value should not be increased, even though depreciation might be recognised if necessary. The use of fair value measurement for equity financial instruments must be linked to the reliability requirement.
In our opinion, criteria set on paragraph GA80 of IAS 39 to determine if fair value of these instruments is reliable, in general terms do not give a fair value of these investments. Nevertheless, guidance states that it is possible to obtain fair value by using valuation techniques, for instance the use of cash flow discount. 
In order to increase reliability on financial statements, we believe it would be more appropriate to establish a criterion like “cost” for these investments. Otherwise, special caution should be required when using those valuation techniques.
Whatever the solution finally is, in relation to paragraph AG80, it should be clarified if the equity of the company as shown in the statement of financial position could be used as measure of the fair value of an equity investment. Otherwise, it should state that this method is not adequate.
Question 9
Are there circumstances in which the benefits of improved decision-usefulness do not outweigh the costs of providing this information? What are those circumstances and why? In such circumstances, what impairment test would you require and why?
Benefits do not compensate costs when fair value is difficult to obtain, it is closely related to the reliability requirement of question 8.
ICAC shares the opinion that application of the impairment test based on the investment’s cash flows, for equity instruments measured at cost, causes the same practical problems as those when measuring at fair value if it is not readily available.
For these investments, we propose that the impairment test is done based on the investee’s equity reported in the statement of financial position, adjusted according to the unrecognised gains that existed when the investment was acquired and that still exist at the date the impairment test is done. 
The method described in the preceding paragraph, shows at the least, a reliable approximation to the minimum amount of the investment’s recoverable amount.
Question 10
Do you believe that presenting fair value changes (and dividends) for particular investments in equity instruments in other comprehensive income would improve financial reporting? If not, why?

In our opinion, the best accounting treatment would be that all equity financial instruments with reliable fair value obtained from a published quoted price in an active market should be measured at fair value, accounting for changes on the fair value in profit or loss. For those equity instruments for which a published quoted price in an active market does not exist, valuation techniques should be applied, taking into account what has been said in our answer to question 8 regarding special caution in the application of these techniques. Otherwise, we rather prefer measuring at cost, reflecting any distributions in profit and loss.
Nevertheless, if finally it is decided to maintain the option for accounting changes in fair value of these investments in other comprehensive income, we believe that distributions should also be presented in other comprehensive income. Otherwise, there would be a similar presentation requirement to the current recycling, whose elimination we support.
It is interesting to highlight that when exercising that accounting option for those instruments by the entity, the ED should require that this “option” shall be based on the entity’s financial and accounting policy, in a justified and reasoned manner, not independently title by title in an arbitrary way.
Our view is that once a statement of comprehensive income is implemented, which includes as income and expenses the gains and losses directly accounted in equity, there is no economic sense in recycling them later to the profit and loss account. From a strictly economic point of view, income and expenses should only pass once through the statement that reflects the global income and expenses of the entity. When the financial instrument is sold a simple reclassification between items of equity should be informed in the statement of comprehensive income and on the notes.
Question 11

Do you agree that an entity should be permitted to present in other comprehensive income changes in the fair value (and dividends) of any investment in equity instruments (other than those that are held for trading), only if it elects to do so at initial recognition? If not, 

(a) how do you propose to identify those investments for which presentation in other comprehensive income is appropriate? Why?

(b) should entities present changes in fair value in other comprehensive income only in the periods in which the investments in equity instruments meet the proposed identification principle in (a)? Why?

See answer to question 10.
Question 12
Do you agree with the additional disclosure requirements proposed for entities that apply the proposed IFRS before its mandated effective date? If not, what would you propose instead and why?

We find reasonable the additional information required.
However it must be noticed that the period of time between the early application date and the mandatory date is too long and this fact could hamper the objective of enhancing comparability.
Question 13
Do you agree with applying the proposals retrospectively and the related proposed transition guidance? If not, why? What transition guidance would you propose instead and why?

We find the transitional guidance reasonable. Nevertheless, we think that it should be considered to give the option of presenting comparative information retrospectively.
Question 14
Do you believe that this alternative approach provides more decision-useful  information than measuring those financial assets at amortised cost, specifically:

(a) in the statement of financial position?

(b) in the statement of comprehensive income?

If so, why?

In our opinion, the alternative approach would introduce more complexity, without any improvement of the financial information.

Question 15
Do you believe that either of the possible variants of the alternative approach provides more decision-useful information than the alternative approach and the approach proposed in the exposure draft? If so, which variant and why?

See answer to question 14.
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