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Comment Letters

D23 Distributions of Non-cash Assets to Owners

European Financial Reporting Advisory Group

Madrid, 13th May 2008
Dear Sir/Madam,


In the present letter ICAC gives its view on the IFRIC draft interpretation D23 “Distributions of Non-cash Assets to Owners”.

The following comments answer the questions set on the invitation to comment in the Draft interpretation D23, and also those set in EFRAG´s Draft Comment Letter to the constituents.
Question 1 Specifying how an entity should measure a liability for a dividend payable (dividend payable)

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that an entity should measure a liability to distribute non-cash assets to its owners in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets. The IFRIC concluded that all dividends payable, regardless of the types of assets to be distributed, should be addressed by a single standard.

Do you agree with the proposal? If not, do you agree that all dividends payable should be addressed by a single standard? Why? What alternative would you propose?

IS THERE A LIABILITY THAT OUGHT TO BE RECOGNISED?

Firstly, ICAC is of the view that when an entity declares a distribution and has an obligation to distribute the assets concerned to its owners, it must record the liability for the dividend payable, if such transaction meets the definition and recognition criteria set in the Conceptual Framework. 

In this respect EFRAG suggests that sometimes the decision might result not in the recognition of a liability but in derecognising the asset. We don’t really see this point of view within D23 because the direct derecognition of an asset would only happen when the asset is given simultaneously, and it could also affect to the distribution of cash settled dividends, not only the non-cash assets distributions to owners.

MEASURING THE LIABILITY

We also support IFRIC´s proposal to measure that liability according to IAS 37, and we also believe that the best estimate of the expenditure required to settle the present obligation is the fair value of the asset to be distributed.

EFRAG considers that there could be a “mismatch” between the liability (measured at the fair value of the asset) and the asset (commonly measured at cost). Paragraph 13 of EFRAG´s draft comment letter says that the solution lies in being able under IFRS to remeasure the assets to be distributed to an amount that is equal to the amount of the liability, so that the assets concerned match the liability; we don’t support this proposal.

We believe that the accorded dividend by the competent body and fixed in a certain amount “X”, if it was paid with the cash X obtained from the sale of the asset, in this case the mismatch would be the same, but we consider that in both cases (paying with cash or paying with the asset), the asset must be measured equally consistent, recognising revenue when the asset is derecognised.

Despite a mismatch might exist, we think that the fact of paying the dividend with an asset is not cause to change the accounting of the asset.

Finally add that we believe in these type of transactions, the period of time between recognition and effective distribution is not that significant.

REMEASURING THE LIABILITY

In this matter, paragraph 11 of D23, only says that any changes in the carrying amount of the dividend payable are recognised as adjustments of the amount of the distribution, but it does not explicitly says that “the recognition should be in the statement of changes in equity”, it is only stated in BC27. We suggest that it should be cleared by introducing it in paragraph 11 of the interpretation.

Question 2 Specifying how any difference between the carrying amount of the assets distributed and the carrying amount of the dividend payable should be accounted for when an entity settles the dividend payable

Paragraph 12 of the draft Interpretation proposes that, when the dividend payable is settled, any difference between the carrying amount of the assets distributed and the carrying amount of the dividend payable should be recognised in profit or loss. Paragraphs BC28–BC43 of the Basis for Conclusions explain the reasons for this proposal. The Basis for Conclusions also includes an alternative view that the difference should be recognised directly in equity (see paragraph BC44).

Which view do you support and why?

ICAC supports the view that the difference between the carrying amount of the assets distributed and the carrying amount of the dividend payable arises from the cumulative unrecognised gain associated with the asset, and that the increase of the value of the asset should be recognised in profit or loss.

We don’t believe that the distribution of assets to owners is the cause of the value increase. In this sense if the distribution had been set at the same time in cash, the amount distributed to owners would have been the same and no results had to be recognised. It is not the distribution what causes the difference, is the gain associated with the asset.

Question 3 Whether an entity should apply the requirements in IFRS 5 to non-current assets held for distribution to owners 

Both the Board and the IFRIC concluded that the requirements in IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations should be applied to non-current assets held for distribution to owners as well as to non-current assets held for sale (see paragraphs BC45–BC48 of the Basis for Conclusions). 

Do you agree that an entity should apply IFRS 5 to non-current assets that are held for distribution to owners? If not, why and what alternative would you propose?

The Board noted that IFRS 5 requires an entity to classify a non-current asset as held for sale when the sale is highly probable and the entity is committed to a plan to sell (emphasis added). For assets held for distribution to owners, this raises the following three questions:

(a) Should an entity apply IFRS 5 when it is committed to make a distribution or when it has an obligation to distribute the assets?

(b) Do you think there is a difference between those dates?

(c) If there is a difference between the dates and you think that an entity should apply IFRS 5 at the commitment date, what is the difference? What indicators should be included in IFRS 5 to help an entity to determine that date?

We agree with EFRAG and IFRIC that when an entity has decided to distribute an asset to the owners, the entity has in effect ‘designated’ the asset as ‘available’ for distribution to owners, in which case the asset will not be recovered principally through continuing use. In this respect, we believe that IFRS 5 could be applied in what relates to the information required in the disclosures for assets held for distribution to owners, as proposed in D23. Notwithstanding we believe that it is not necessary to amend IFRS 5 in order to apply it to distributions of non-cash assets to owners. In this sense the objective of an IFRIC is to give an interpretation on the application of  Standards to certain transactions, consequently in our opinion it would be enough in the text of the final D 23, states that IFRS 5 is applicable to distributions of non cash assets to owners.

As stated before, we don’t agree with EFRAG´s view when it suggests the amendment of IFRS 5 to require an entity to remeasure the assets to be distributed to equal the amount of the liability.

Finally, to answer questions b) and c), as EFRAG, we also believe that in the case of non-cash assets held for distribution to owners, the date on which a commitment is entered into and the date on which an obligation is incurred are the same. In Spanish jurisdiction, when the competent body decides to distribute a dividend, at the same time it accords the moment and the form of payment, and the entity since that decision has been taken, must register the obligation.

Please don’t hesitate to contact us if you would like to clarify any point of this letter,

Yours sincerely,

José Ramón Gonzalez

Chairman of ICAC 
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