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Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas (ICAC) - Spanish Standard Setter

Comments on the Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 1 First-Time Adoptation of International Financial Reporting Standards and IAS 27 Consolidated and Separate Financial Statements: Cost of an Investment in a subsidiary, Jointly Controlled Entity or Associate

In the following comments you will find ICAC’s answers to the questions set on the invitation to comment of the Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 1 First-Time Adoptation of International Financial Reporting Standards and IAS 27 Consolidated and Separate Financial Statements: Cost of an Investment in a subsidiary, Jointly Controlled Entity or Associate.
Mainly, we have a significant concern about the proposals in the exposure draft on the treatment of account for preacquisition accumulated profit distribution as income because that income does not meet the definition of income in the Framework and the measurement that it produced can not be regarded as a cost.

QUESTION 1: Do you agree with the two deemed cost options as they are described in the exposure draft? If not, why?

Yes. We fully agree with the necessity of provide some relief for an entity that adopts IFRSs for the first time in its separate financial statements in accounting for investment in a Subsidiary, Jointly Controlled Entity or associate due to cost benefit considerations.

It is a pragmatic solution to the problem of identifying an appropriate carrying amount, and it is consistent with the property, plant of equipment, intangibles, investment properties deem cost concept (fair value or previous GAAP revaluation) under paragraph 16-19 of IFRS 1. 

QUESTION 2: Do you agree with the proposal to allow the deemed cost option for investments in jointly controlled entities and associates? If not, why?

Yes, the same reasons to provide exemption for investment in subsidiaries are applicable to investment in jointly controlled entities and associates.

QUESTION 3 Do you agree with the proposal to delete the definition of the cost method from IAS 27? If not, why?    and 

QUESTION 4. Do you agree with the proposed requirement for an investor to recognise as income dividends received from a subsidiary, jointly controlled entity or associate and the consequential requirements? 

No. Regarding preacquisition accumulated profit distribution as income it is not consistent with the Framework, which defines income as:

 
increases in economic benefits during the accounting period in the form of inflows or enhancements of assets or decreases of liabilities that result in increase of equity, other than those relating to contributions from equity participants.

It would be misleading to name cost to the method defined in the Exposure Draft.

In addition, the consequential impairment test for any dividends received from a subsidiary, jointly controlled entity or associate is too onerous and will in practice result in an annual impairment test of investments where dividends are habitually paid to the parent company.

In particular, it is not appropriate in the case of dividend received unambiously from post acquisition profits;  for example in situations in which a company, after obtaining the control of company, adjust the size of the acquired company by distributing retained earnings or other distributable reserves. 

We proposed that the receipt of a dividend from a subsidiary, jointly- controlled  entity or associate should not trigger an impairment test of the entity investment and the following definition of cost method:

The cost method is a method of accounting for an investment whereby the investment is recognised at cost. Dividends received unambiguous in excess of profits after the date of acquisition are regarded as a recovery of investment and are recognised as a reduction of the cost of the investment. 

QUESTION 5. Do you agree with the proposed requirement that, in applying paragraph 37(a) of IAS 27, a new parent should measure cost using the carrying amounts of the existing entity? If not, why?

We agree with the relevance of the provided treatment about operations described in this paragraph, but we consider that the problem should only be deal after defining the principles applying in accounting for company reorganisation and defining clearly the nature of the reporting entity in separate financial statements. To rule this particular situation without explaining the underpinning concepts would preclude the application to like operations, undermining the comparability of financial statements.

QUESTION 6. Do you agree that prospective application of the proposed amendments to IFRS 1 and IAS 27 is appropriate? If not, why?

Yes. We agree that the proposed amendments to IFRS 1 and IAS 27 should be applied prospectively.  

Retrospective application of IAS 27 would be burdensome — by requiring to restate the prior years numbers and to mandatory impairment — and impossible in some circumstances, without any major benefit.







Madrid, 25 de febrero de 2008
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