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Question 1 

Do you believe the approach for recognition of impairment described in this 
supplementary document deals with this weakness (ie delayed recognition of expected 
credit losses)? If not, how do you believe the proposed model should be revised and 
why? 

We agree with EFRAG’s view that the approach set out for recognition of 

impairment as it is described in this supplementary document seems to deal with 

the weakness of IAS 39, concerning the delay in recognizing credit losses. We also 

agree that in order to this response be conclusive more field testing shall be 

performed. 

 

Question 2 

Is the impairment model proposed in the supplementary document at least as 
operational for closed portfolios and other instruments as it is for open portfolios? Why 
or why not? 

Although the supplementary document seeks views on whether the proposed approach 
is suitable for open portfolios, the boards welcome any comments on its suitability for 
single assets and closed portfolios and also comments on how important it is to have a 
single impairment approach for all relevant financial assets. 

We also support a consistent impairment model for all financial assets carried at 

amortized cost except those that are classified as short term financial assets.  

We stress out however that, this ED defines that short term financial assets based 

on time value of money is immaterial. Taking this into consideration, we draw your 

attention that this definition can imply different accounting classification of short 

term receivables just because the discount rate changes, ie, if the discount rate 

raises, a short term receivable can immediately be scoped in the ED even if in the 
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year before for the same expected maturity it was scoped out because the discount 

rate was lower.  In our opinion IASB should therefore address this issue on his 

agenda when deciding the final revision of the standard. 

We also believe that at this point in time is hard to assure if the proposed 

impairment model can be used broadly for closed portfolios and single assets.  

 

Question 5  

Would the proposed approach provide information that is useful for decision-making? If 
not, how would you modify the proposal? 

We acknowledge and welcome the IASB attempt to improve the model used 

currently in IAS 39 without adding complexities, however we believe that the 

difference between both types of classification should be better explained and 

more guidance should be added in order to avoid discretionary management 

classifications and affect the comparability of preparers. Clearer principles are 

fundamental as well as mandatory disclosures on this subject in order to assure 

the comparability between preparers and understandability of users as well as 

possible interactions between both distinct groups. Information such as trigger 

events and what can lead to different classifications, debt restructurings in a 

portfolio should be mandatory.   

We agree with the principle that financial assets classified as “good book” may 

recognize impairment allowance using the approach described in the ED, 

according to expected losses based on existing information. 

In regard to the questions 4 and 5 we did not had time enough to explore the pros 

and cons in wide range application, and we suggest that more field testing should 

be performed to assure this issue. 
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Question 8  

Do you agree with that proposed requirement to differentiate between the two groups (ie 
‘good book’ and ‘bad book’) for the purpose of determining the impairment allowance? If 
not, what requirement would you propose and why? 

We agree with EFRAG’s view on this regard. We believe that guidance and 

mandatory disclosures shall be provided in order to assure comparability between 

entities. 

 

Question 10  

Do you believe that the floor will typically be equal to or higher than the amount 
calculated in accordance with paragraph 2.1(a)(i)? Please provide data and/or reasons 
to support your response, including details of particular portfolios for which you believe 
this will be the case. 

We believe that, although the use of a floor to impairment may not be the most 

appropriate method to recognize impairment, it will establish some compromise 

between FASB and IASB accounting rules and avoid important mismatches 

between entities in both markets.  

The recognition of losses varies according to the type of loans and therefore there 

could be early losses, or losses only after some years, which may be not totally in 

accordance with the time proportionate model. Having said that, the recognition of 

impairment allowances in good-book portfolios may not be appropriate even if 

there is a pattern of early losses because this recognition may vary according with 

the type of loans analyzed.   

IASB in the SD considers that the possible losses expected to occur shall be 

recognized in time proportionate. We believe that this procedure could 

consequently lead to the recognition on day one of impairment losses, which it is 

currently not totally aligned with the principles set out in standards. We think 

therefore that the up-front allowance approach should be re-thought at least on 

profitable contracts. 
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We raise your attention that time proportionate approach should be deeply 

discussed because this approach may not be totally in accordance with the 

economic circumstances or economic cycles, what may lead to the recognition of 

losses inappropriately.  

In respect of the definition of foreseeable future be at least 12 months we agree 

with this time frame because is consistent with IAS 1 and what is considered as 

current assets. We think however that disclosures shall be mandatory in order to 

stakeholders of each entity understand what the time horizon’s for each entity 

determines “foreseeable future”. We also think that disclosures shall be mandatory 

when entities decide to change their estimation of this term and the impact in the 

financial statements that can arise from this change. 

In addition we are not supportive of celling approach. 

 

Question 11 

The boards are seeking comment with respect to the flexibility related to using 
discounted amounts. Specifically, on the following issues: 

(a) Do you agree with the flexibility permitted to use either a discounted or 
undiscounted estimate when applying the approach described in paragraph B8(a)? 
Why or why not? 

(b) Do you agree with permitting flexibility in the selection of a discount rate when 
using a discounted expected loss amount? Why or why not? 

We agree with EFRAG. 

 

Question 12 

Would you prefer the IASB approach for open portfolios of financial assets measured at 
amortised cost to the common proposal in this document? Why or why not? If you would 
not prefer this specific IASB approach, do you prefer the general concept of the IASB 
approach (ie to recognise expected credit losses over the life of the assets)? Why or 
why not?  

We agree with EFRAG 
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Question 13 

Would you prefer the FASB approach for assets in the scope of this document to the 
common proposal in this document? Why or why not? If you would not prefer this 
specific FASB approach, do you prefer the general concept of this FASB approach (ie to 
recognise currently credit losses expected to occur in the foreseeable future at or after 
the first reporting date after initial recognition of the financial assets)? Why or why not? 

We do not support FASB model as well. We believe that the recognition of losses 

over the life of the assets in the same way as interest income is recognized would 

be preferable, in compliance with the matching principle. For this reason we are not 

totally supportive of up-front allowances. 

 

Question 14Z  

Do you agree that the determination of the effective interest rate should be separate 
from the consideration of expected losses, as opposed to the original IASB proposal 
which incorporated expected credit losses in the calculation of the effective interest 
rate? Why or why not?  

We support the determination of effective interest rate including expected losses as 

proposed in the ED, because it gives a better presentation of the return on the 

assets concerned. 

 

Question 16Z 

Would the proposed requirements be operational if applied to loan commitments and 
financial guarantee contracts? Why or why not? 

We think that loan commitments should not be treated as the same way as loans 

and prefer the treatment currently set out in IAS 39, where onerous commitments 

are treated as liabilities using IAS 37 for measurement purposes. We think that it is 

not appropriated to treat the recognition on impairment losses on loans 

commitments that are not in the balance sheet because that is not in compliance 

with the basic accounting principles. Therefore we believe that impairment losses 

should only be recognized in assets that are recognized at the reporting date.  
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Question 17Z 

Do you agree with the proposed presentation requirements? If not, what presentation 
would you prefer instead and why? 

We think that the proposed requirements are in line with the other proposals set 

out in the SD. We accept the proposals set out in this document. 

 

Question 18Z 

(a) Do you agree with the proposed disclosure requirements? If not, what disclosure 
requirement do you disagree with and why? 

(b) What other disclosures would you prefer (whether in addition to or instead of the 
proposed disclosures) for the proposed impairment model and why? 

We agree generally with the disclosures presented in the SD, however we think 

that more detailed disclosures should be provided regarding the amount of 

financial assets, the total amount of expected losses and impairment losses set out 

in Z8. 

 As we previously said since there are some recognition and measurement 

principles that are based in management judgment, for example the determination 

of expected future losses, disclosures should therefore be more robust.  

Information on the notes should be mandatory regarding how the estimation of 

expected futures losses are determined, which parameters are used, how the 

actual tendencies are judged, which assumptions were taken into account. For this, 

sensitive analysis should also be an important information to provide to all the 

stakeholders. 

We also believe that disaggregated information regarding impairment losses 

recognized in profit and losses should be mandatory rather than just suggested in 

the application guidance, as well as more information regarding the judgment 

behind the classification or reclassification between the two group of loans as set 

out in the SD.  
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Question 19Z 

Do you agree with the proposal to transfer an amount of the related allowance reflecting 
the age of the financial asset when transferring financial assets between the two 
groups? Why or why not? If not, would you instead prefer to transfer all or none of the 
expected credit loss of the financial asset? 

We would like to ask for more rational and more application guidance on the 

transfers between the two groups. We agree with IASB on this issue. 

 

 

Lisbon, 30th March 2011  


